TINC UNA QÜESTIÓ

EL CENS DEL POBLE CATALÀ

Què és el Cens del Poble Català?

El Cens del Poble Català és la primera estructura d’estat i aplega els membres del Poble Català certificant que ho són i assignant-los un Número d’Identitat Catalana.

El Cens del Poble Català és d’adscripció voluntària.

Per a retornar la sobirania al Poble Català.

El dipositari del dret de l’autodeterminació són els Pobles, com el Poble Català, no les comunitats autònomes ni els departaments. Per tal d’alliberar el Poble Català i retornar-li la sobirania el primer pas és determinar qui n’és membre per mitjà d’un cens, tal com fan tots els pobles amb estat al món. 

Un cop aplegats en un cens, els membres es poden constituir en subjecte polític i crear un Estat Català. Retornant així la sobirania al Poble Català.

A cada censat se li assigna un NIC únic per tal de poder identificar-se com a membre del Poble Català.

A l’hora de determinar si una persona és membre del Poble Català, el Cens del Poble Català fa servir metodologies homologables a les emprades pels estats de nacions europees quan atorguen la ciutadania. No hi ha cap projecte similar.

No, el Cens del Poble Català és una eina per a crear un Estat Català. D’altra banda, el Cens ja és independent dels estats ocupants. No té sentit fer un referèndum d’independència quan ja som independents.

El Cens del Poble Català funciona des de finals de novembre del 2023. Té una xarxa de Fedataris que certifica si una persona és membre del Poble Català i, en cas afirmatiu, li assigna un NIC. 

En un futur proper, el Cens del Poble Català proporcionarà mitjans perquè els censats es puguin identificar com a tals de forma autònoma i organitzar-se com i pel que vulguin. Per exemple, creant un Estat Català (fundant partits polítics, organitzant eleccions i elegint representants al parlament) o oferint serveis específics per a catalans com escoles, bossa d’habitatges, etc.

Estem creant el cens decisori per a esdevenir subjecte polític i decidir el nostre futur. Per primer cop des de la pèrdua de la nostra sobirania"

Quina legitimitat té el Cens del Poble Català?

Aquella que els catalans li atorguin, censant-s’hi.


Les tres bases per al reconeixement internacional d’un estat és que aquest disposi d’una població, un govern i un territori. El Cens del Poble Català soluciona el primer d’aquests tres requisits definint els membres d’aquest futur estat. 

Quant a nombres absoluts, depèn. Andorra, per exemple, és un estat de cultura catalana reconegut internacionalment amb només 38.867 ciutadans andorrans (dades de 2022). 

No cal que tots els milions de membres del Poble Català estiguin censats per a començar a construir l’Estat Català.

Cap. L’associació Patrimoni Català, que impulsa el cens, no demanarà ni acceptarà mai cap subvenció pública per tal del mantenir la seva independència.

Cap. És més, cap col·laborador del Cens del Poble Català milita a un partit polític.

L’experiència ens demostra que no es pot crear un estat des de les institucions dels estats ocupants. Els partits polítics, en tant que entitats registrades als estats ocupants, tendeixen a continuar el sistema que els permet sobreviure, independentment de l’ideologia que defensin i de la bona intenció individual de moltes persones. Això genera uns interessos perversos i contradictoris que fins ara han fet descarrilar altres iniciatives per a l’alliberament nacional.

Volem preservar el Cens del Poble Català d’aquest perill subtil tot mantenint l’associació Patrimoni Català i els seus membres i col·laboradors al marge dels partits polítics.

No, el Cens del Poble Català, promogut per una associació (que és una entitat no estatal), no pot atorgar la ciutadania d’un estat, si bé certifica que les persones que s’hi inscriuen efectivament són de nacionalitat catalana, pertanyen al Poble Català, i ho certifica amb criteris homologables als que fan servir els estats de nacions semblants a la nostra.

Tanmateix, els inscrits al Cens del Poble Català, en tant que col·lectiu de nacionalitat catalana, podran, quan així ho decideixin, constituir-se en estat.

En aquest cas, si ens ho demana aquest futur Estat Català, el Cens del Poble Català cedirà les dades dels inscrits per tal que aquests accedeixin automàticament a la ciutadania de l’Estat Català.

ASSOCIACIÓ PATRIMONI CATALÀ

Què és l'Associació Patrimoni Català?

L’associació Patrimoni Català és l’entitat constituïda a Suïssa que impulsa el Cens del Poble Català.

Els Països Catalans són ara per ara ocupats per estats forans. No és possible crear, als Països Catalans, una entitat completament independent d’aquests estats ocupants. Cal fer-ho des d’un estat no implicat en el conflicte.

A més a més, Suïssa té un historial de no col·laboració amb tercers estats per motius polítics.

Serveixen per a pagar les despeses d’equipament informàtic (servidors, tauletes, portàtils, telèfons), papereria, campanyes màrqueting, publicitat i una mínima infraestructura de l’associació Patrimoni Català.

Res, és una col·laboració de caire voluntari.

ABAST DEL CENS DEL POBLE CATALÀ

El Cens del Poble Català inclou Andorra?

No. El Cens del Poble Català és una eina per a l’alliberament del Poble Català d’aquells territoris de parla catalana que encara no tenen estat propi. Andorra ja té estat propi.

L’abast del Cens del Poble Català és el domini lingüístic a mitjan segle XX (excepte Andorra), abans de l’inici de la substitució demogràfica. Està basat en el mapa d’en Ballester.

El Cens del Poble Català cerca aplegar els membres del Poble Català per tal de protegir-nos dels abusos dels estats ocupants i preservar la nostra cultura. Allò que ens uneix i defineix és que compartim una mateixa cultura, amb la llengua com a pilar central.

Malgrat que les comarques de parla castellana del País Valencià formen part políticament i històrica del territori del País Valencià, els seus habitants no comparteixen la mateixa cultura i, per tant, no són membres del Poble Català.

El Cens del Poble Català cerca aplegar els membres del Poble Català per tal de protegir-nos dels abusos dels estats ocupants i preservar la nostra cultura. Allò que ens uneix i defineix és que compartim una mateixa cultura, amb la llengua com a pilar central.

Malgrat que les comarques de parla occitana tenen lligams polítics, històrics i culturals amb el Poble Català, els seus habitants no comparteixen la mateixa cultura i, per tant, no en són membres. 

Això no contradiu en cap cas l’esperit fraternalíssim que uneix i que ha d’unir sempre tots dos pobles, occità i català. 

El Cens del Poble Català no intervé en la delimitació territorial del futur Estat Català. El cens és un projecte per a aplegar les persones que formen part del Poble Català; seran elles, un cop constituïdes en estat, les qui hauran de respondre aquesta qüestió.

Us recomanem aprofitar els vostres viatges de tornada als Països Catalans per a censar-vos.

El Cens del Poble Català convida a censar-s’hi a tots els catalans, al marge d’on resideixin. D’entrada, la xarxa de fedataris es desplegarà als Països Catalans. Un cop assolida una xarxa funcional bàsica, es preveu que hi hagi fedataris a les localitzacions principals de l’estranger amb presència de catalans.

QUI ES POT CENSAR

Com destrieu qui és català i qui no?

Són catalans els membres de la Generació Primera, establerts als territoris històrics de parla catalana abans de les dates de tall. També són catalans els seus descendents directes, seguint el criteri de filiació.

Hi ha també la possibilitat d’integrar-se a la Nació Catalana per via de naturalització i de matrimoni, com als altres estats europeus. 

El Cens del Poble Català, seguint l’exemple de totes les nacions amb estat d’Europa, fa servir el criteri de filiació per tal de decidir si una persona és catalana o no. 

Com que els catalans no hem disposat d’estat propi des de l’inici de l’ocupació al sXVIII, per tal de decidir els membres de la Generació Primera, considerem que tots els individus establerts als territoris històrics de parla catalana abans de les dates de tall, són catalans. Així, segons el criteri de filiació, els seus descendents directes són també catalans.

Les dates de tall són producte de l’anàlisi de les dades demogràfiques dels territoris històrics de parla catalana dels segles XIX, XX i XXI.

Quan més d’un 20% de la població d’un territori és de parla forana, es poden crear comunitats que no s’arribaran a integrar mai. A partir d’aquest moment, ja no podem estar segurs que els residents són membres del Poble Català.

Aquestes dates de tall són:

  • abans de 1950 al Principat de Catalunya (llevat de la Catalunya Nord), a la Franja de Ponent, al País Valencià, a Mallorca, a Menorca, a Eivissa o a Formentera
  • abans de 1955 a la Catalunya Nord
  • abans de 1960 a l’Alguer

Per a censar-se per filiació cal ser descendent directe d’un membre de la Generació Primera. Als estats europeus les persones adquireixen la ciutadania dels seus pares, no la del lloc de naixement.

El Cens del Poble Català segueix el criteri de filiació, que és la que fan servir la majoria d’estats del món i tots els estats de les nacions europees. Aquest criteri indica que una persona pertany a un col·lectiu nacional si és descendent directe de membres d’aquest col·lectiu.

En el cas de persones que no es puguin censar per filiació hi ha disponibles les modalitats de naturalització i matrimoni, que tenen criteris objectius d’establiment i d’integració per tal de demostrar que efectivament formen part del Poble Català.

Per poder certificar els requisits d’inscripció al cens, cada persona ha d’aportar tota la documentació original dels antecedents que demostra els seus lligams familiars fins a la Generació Primera, en els casos de filiació i de matrimoni.

A més a més, tots els expedients han de ser complets, han de tenir tota la documentació per a verificar que una persona realment compleix els requisits per a inscriure’s al Cens del Poble Català.

D’altra banda, no podem copiar les dades d’un expedient a un altre, per protecció de dades dels ja censats.

Tanmateix, uns quants familiars es poden censar tots alhora i compartir alguns documents al moment d’inscriure’s.

No, el Cens del Poble Català només permet censar-s’hi als majors d’edat.

PROCEDIMENT DE CENSAT

Com em puc censar?

El procediment de censat es presencial i té les següents passes:

1. Determinar la vostra modalitat d’inscripció, requisits i documentació necessària mitjançant l’assistent

2. Aconseguir la documentació original

3. Demanar hora per a censar-vos amb un fedatari del cens

4. Presentar-vos el dia i hora convinguts amb la documentació original

Sí, us podeu censar amb qualsevol fedatari del cens independentment del vostre municipi de residència.

Censar-se és de franc.

Els fedataris del cens són voluntaris i com a tals poden trigar una mica a respondre.

Els fedataris del cens són voluntaris. Si voleu que el Cens del Poble Català sigui present també al vostre municipi, ens podeu contactar per tal de fer-vos fedataris.

El Cens del Poble Català fa servir una metodologia homologable a la d’un estat quan atorga la ciutadania. Els estats requereixen que la persona es presenti físicament com a mínim un cop (i sovint més d’un cop) per tal de verificar la seva identitat. Altres tràmits importants dels estats també preveuen una entrevista presencial, com ara la renovació dels documents d’identitat, un empadronament, etc.

Si el vostre pare o la vostra mare (o un avi o un besavi vostre) varen néixer als Països Catalans abans de la data de tall, us podeu censar per filiació hàgiu nascut on hàgiu nascut.

PROTECCIÓ DE DADES

On són les dades dels censats?

Les dades són a estats que proporcionen una protecció de dades que compleix el reglament europeu de protecció de dades. I són, naturalment, fora dels estats ocupants.

La protecció de les dades dels censats és una prioritat del projecte del Cens del Poble Català. Les mesures més importants són les següents:

  • Minimitzem la quantitat de dades que emmagatzemem: només aquella informació estrictament necessària per a verificar que els censats compleixen els requisits.
  • Disposem d’un sistema informàtic tancat per al qual calen dispositius específicament configurats i un compte d’usuari i contrasenya d’ús personal.
  • Compartimentem les dades. Cada col·laborador, cada usuari té accés a la porció de dades relatives a la seva feina i prou.

Podeu demanar-ho enviant un correu electrònic a dades@censdelpoblecatala.info

REQUISITS I DOCUMENTACIÓ

Per què per la inscripció al cens en la Modalitat de Naturalització, hom ha de rebre l'aval de 2 catalans prèviament inscrits al Cens en Modalitat de Filiació ?

El CPC considera acreditada la integració d’una persona a la cultura catalana si aquesta ha rebut l’aval de 2 catalans d’origen (inscrits prèviament al CPC en la Modalitat de Filiació).

Aquests avals permeten discernir aquelles persones amb la genuïna voluntat d’esdevenir membres de la Nació Catalana per haver-ne abraçat la cultura, d’aquelles que simplement volen figurar com a catalans per interessos materials i de conveniència personal. Qualsevol persona d’origen no-català que hagi abraçat la cultura catalana no tindrà el més mínim problema en trobar les 2 persones requerides.

A més a més, alguns estats fins i tot tenen com a requisit per la naturalització l’obtenció d’avals de nacionals del país en qüestió. Un exemple proper el trobem a Malta (vegeu-ne detalls al web del departament corresponent del Govern de Malta).

Per més informació sobre aquest tema, consulteu la pàgina específica:

Nivell de Suficiència de Llengua Catalana C1

Perquè la immersió lingüística no s’ha aplicat uniformement i, per tant, no podem certificar que algú amb aquesta homologació té de fet un bon nivell de català.

Per a integrar-se a una comunitat lingüística, cal poder-se desenvolupar normalment en la llengua de la comunitat a tots els àmbits del dia a dia. El nivell C1 s’aproxima al nivell d’un adult capaç de desenvolupar-se amb aquestes condicions.

D’altra banda, la gran majoria de residents estrangers als Països Catalans tenen com a llengua materna el castellà, que és una llengua de la mateixa família lingüística que el català. Atènyer el nivell C1 de català és, doncs, fàcilment a llur abast.

Si disposeu de certificat digital de l’administració espanyola: Podeu demanar l’acta de naixement o de matrimoni al registre civil o en línia a la pàgina web del Ministeri de Justícia de l’Estat espanyol (Secció Tràmits de la Web). Aquests tràmits els podeu realitzar de forma molt més àgil si disposeu d’un Certificat Digital acreditat. Hem fet un video explicant pas a pas com us el podeu descarregar en uns minuts si ja disposeu de certificat digital.

Si no disposeu de certificat digital de l’administració espanyola també podeu demanar les actes pertinents a la pàgina web del Ministeri de Justícia de l’Estat espanyol, però el tràmit és més lent. Altrament podeu aconseguir-les presencialment al registre civil o casa de la vila del vostre munipici.

Els catalans de la Catalunya Nord poden demanar l’acta de naixement a la Casa de la Vila de la comuna on el vostre ascendent va néixer o en línia a la pàgina web oficial de l’administració francesa.

Si demaneu l’acta de naixement d’una altra persona, us caldrà provar que en sou descendents per via d’una còpia de la vostra acta de naixement, del llibre de família, etc.

Heu de demanar un certificat de residència a la Casa de la Vila del vostre municipi.

Pel que respecta a la documentació aportada pels inscrits al cens, es donarà validesa a tot document autèntic, sigui de la data que sigui, en els documents referents a la filiació i ascendència. Això inclou Certificats de Naixement, Llibres de Família o Cartes d’Identitat de persones difuntes.

El document d’identificació de la persona que se censa haurà d’estar en vigor o no haver caducat abans de 6 mesos del moment de la inscripció.

La resta de documents hauran de tenir l’antiguitat corresponent al requisit respectiu.

Aquest assistent us guiarà per saber quina documentació necessiteu per censar-vos